Vi ordnar med RUT-avdraget
Försäkringsbolagen är noga med att vi som företag ser till att alla våra medarbetare är välutbildade och löpande uppdaterade på vad som gäller för yrket. I vår internutbildning är naturligtvis miljötänk, hållbarhet och produktkunskap prioriterade ämnen.
Har du rätt till RUT-avdrag drar vi av beloppet direkt på din faktura. För att du ska kunna ta del av rutavdraget behöver du uppfylla en del villkor och lämna korrekta uppgifter till utföraren som du har anlitat.
Höjt rutavdrag för personer under 65 år
Regeringen har beslutat att rutavdraget för personer mellan 18 och 64 år höjs från 50 000 kronor per år till högst 75 000 kronor per år. De nya reglerna gäller från 2021 och innebär att alla över 18 år har rätt till 75 000 kronor per år i rutavdrag.
Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt max 75 000 kronor per person och år. Det är din inkomst och hur många andra avdrag du gör som styr hur mycket just du kan få i rot- och rutavdrag. Du som köpare ansvarar för att alla villkor för rot- och rutavdraget är uppfyllda.
Checklista RUT
Det här bör du tänka på när du ska köpa ruttjänster.
Krav på dig som köpare:
- Du måste ha fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång.
- Du är bosatt i Sverige eller betalar skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst.
- Du måste ha betalat för arbetet före årsskiftet för att avdraget ska komma med i din deklaration året efter.
- Du ska ha rutavdrag kvar att utnyttja.
- Du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rutarbete.
- Ett dödsbo kan få rutavdrag men enbart för arbete som är utfört före dödsfallet.
Bostaden
För att utnyttja rutavdraget måste du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Även fritidshus, andelslägenhet eller en stuga som du äger eller hyr för kortare eller längre tid räknas som bostad. Du behöver inte äga bostaden som du bor i för att ha rätt till rutavdrag. Om du har dubbel bosättning räknas båda bostäderna som bostad. Du kan även få rutavdrag för arbete i dina föräldrars bostad om du har betalat för arbete.
Mer om krav på din bostad
Krav på utföraren
Utföraren måste ha F-skatt eller så kan du anlita en person med A-skatt. Det avdrag som du får göra för arbetet motsvarar den arbetsgivaravgift som du redovisar i den förenklade arbetsgivardeklarationen. Om utföraren är registrerad i utlandet och arbetet utförs utanför Sverige krävs ingen svensk F-skatt. Däremot måste motsvarande krav vara uppfylla i hemlandet.
Anlita en privatperson med A-skatt
Utföraren får inte vara närstående
Arbetet måste ge rätt till rutavdrag
Utföraren som du anlitar måste säkerställa att typen av arbete som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Det är ett delat ansvar mellan er. Se exempel på rutarbete. Vi rekommenderar er att avtala om vem som har ansvaret om avdraget inte godkänns av Skatteverket.
Källa: https://www.skatteverket.se
-